27-28.04.2024.

https://ksis.eu/resultx.php?id_prop=5512

Tokom vikenda, 27. i 28. aprila u Sportskom centru Voždovac je održan tradicionalni, 18. po redu, međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici “FIG Ritam kup”. Imali smo priliku da uživamo u nastupima 124 ritmičarke iz 23 zemlje – Andore, Australije, Azerbejdžana, BIH, Bugarske, Kanade, Kipra, Finske, Velike Britanije, Gruzije, Nemačke, Izraela, Italije, Litvanije, Luksemburga, Crne Gore, Portorika, Rumunije, Slovenije, San Marina, Slovačke, Mađarske i Srbije. Turnir se održava pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda i Ministarstva sporta Republike Srbije.

Ove godine je konkurencija bila jedna od najjačih do sada. Mnoge ekipe su došle sa najboljim ritmičarkama, odnosno reprezentativkama. Ovo im je bila poslednja provera pred učešće na prvom Evrkospom kupu koji se ovih dana održava u Azerbejdžanu. U zaista jakoj konkurenciji, istaklo se i nekoliko reprezentativki Srbije, od kojih će seniorke – Nikolina Leković i Maša Tošić i juniorke – Maša Nikoloć i Ema Tošić, predstavljati našu zemlju u Bakuu. Pored njih, u mlađim kategorijama smo takođe imali dostojne predstavnice.

Seniorke:
Nikolina Leković je u finalu loptom osvojila srebrnu medalju; u finalu čunjevima je bila 5.
Maša Tošić je u finalu trakom bila 4. i medalja joj je izmakla za 0,15 bodova, a u finalu obručem je bila 6.

Juniorke:
Maša Nikolić je u finalu trakom osvojila bronzanu medalju, u finalu obručem je bila 6. a u finalu loptom 8.
Ema Tošić je u finalu čunjevima bila 4.

Mlađe juniorke (2011.):
Dušica Žujko je u u vežbi čunjevima osvojila zlatnu, a u višeboju bronzanu medalju.
Lena Lazić je osvojila bronzu u vežbi trakom i 4. mesto u vežbi loptom.
Ana Ugrica je osvojila bronzu u vežbi obručem i 4. mesto u vežbi trakom.

Kadetkinje (2012-2013.):
Elena Trebaljevac je osvojila zlato u vežbi vijačom i bronzu u vežbi loptom.
Nađa Šaponjić je osvojila bronzanu medalju u vežbi čunjevima.

Pionirke (2014. i mlađe):
Mila Đumić je osvojila srebrne medalje u vežbi bez rekvizita, u vežbi obručem i u višeboju
Vasilisa Sekulić je osvojila zlato u vežbi obručem,4. mesto u vežbi bez rekvizita i u višeboju.

Trofej „Srđan Knežević“ za takmičarku koja se izdvaja svojim posebnim stilom i gracioznošću ove godine je osvojila Tara Dragaš iz Italije. Trofej se dodeljuje u znak sećanja na istaknutog novinara, Srđana Kneževića koji je pratio, razumeo i voleo ritmičku gimnastiku.

Najuspešnija seniorka je takođe bila Tara Dragaš, pa je Trofej „Olivera Radosavljević“ pripao njenom treneru, Špeli Alenki Mohar. Ovaj Trofej se dodaljuje u spomen na ženu koja je, kao trener i pedagog ostavila neizbrisiv trag u našoj ritmici.

Pored uvaženih međunarodnih sutkinja, ceremoniju dodele priznanja najboljim ritmičarkama uveličala je svojim prisustvom i gospođa Vesna Zirić, načelnica u Sekretarijatu za sport i omladinu Beograda.

Kao zaključak mogu poslužiti izjave svih učesnica koje su saglasne da je ovogodišnji “Ritam kup” premašio sva njihova očekivanja i opravdao ugled koji već ima u međunarodnoj zajednici ritmičke gimnastike.

« of 32 »