O klubu

Gimnastički klub »Ritam« se bavi ritmičkom gimnastikom, osnovan je 2002. godine.

Jedan od naših ciljeva je da se što veći broj devojčica uključi u trenažni proces, što je preduslov za kvalitetnu selekciju i postizanje vrhunskih rezultata. Osim rezultata, svakako je važna i činjenica da ovaj, izuzetno lep ženski sport, sadrži mnoge elemente koji devojčicama obezbeđuju zdrav, normalan i harmoničan razvoj osnovnih psihofizičkih sposobnosti.

Glavni trener je naša najuspešnija ritmičarka svih vremena, Milena Reljin-Tatić. Pored toga što je deset godina, tokom osamdesetih, bila u svetskom vrhu (finalista na Olimpijskim igrama 1984. Los Anđeles – 5. mesto i 1988. Seul – 9. mesto, učesnica na 5 svetskih prvenstva i finalista po rekvizitima na 4 evropska prvenstva), ima i ogromno trenersko iskustvo. Uz nju, u klubu rade bivše ritmičarke i iskusni treneri.

Naš klub organizuje treninge na nekoliko lokacija u Beogradu (raspored-termina-po-salama) u kojima vežba oko 400 devojčica.

Takmičarsku grupu čini četrdesetak talentovanih devojčica koje nastupaju na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Iako su naši uslovi treniranja mnogo lošiji, a treninzi vremenski mnogo kraći u odnosu na većinu zemalja, ipak se možemo pohvaliti velikim brojem medalja koje su, tokom proteklih sezona, osvojene na međunarodnim turnirima. Takođe, naše takmičarke su i aktuelne prvakinje Srbije u nekoliko kategorija, a tokom godine učestvuju na 15 do 20 međunarodnih turnira. Dosta njih je nastupalo i nastupa za reprezentaciju Srbije. Juniorska grupna vežba koju su činile članice našeg kluba je prvi put u istoriji naše ritmike učestvovala na Evropskom prvenstvu 2011. i kao najmlađa ekipa osvojila odlično 18. mesto, a njih 4 su bile članice juniorske grupne vežbe i na Evropskom prvenstvu 2013. Imamo i članice reperezentacije u individualnoj konkurenciji koje su nastupale ili nastupaju na Svetskim i Evropskim prvenstvima, takmičenjima Svetskog kupa i Grand Prix turnirima.

U cilju promocije, popularizacije i omasovljenja ritmičke gimnastike, a istovremeno i podizanja takmičarskog nivoa, realizujemo nekoliko akcija godišnje:

Svakog juna, na kraju školske godine, organizujemo manifestaciju pod nazivom Revija »Ritam Beogradu« na kojoj, pored ritmičarki, nastupaju i plesači, karatisti, estetska gimnastika itd. – sve što može da poveže pokret i muziku. Na ovoj manifestaciji učestvuje oko 400 devojčica (uzrasta od 4 do 18 godina), a kao specijalne gošće povremeno pozovemo i neku od vrhunskih takmičarki iz vodećih zemalja u svetu u ritmičkoj gimnastici: Rusije, Belorusije, Ukraine ili Bugarske. Reviji redovno prisustvuje oko 1.000 gledalaca, kada to zdravstveni propisi dozvoljavaju.

Najzahtevnija akcija kluba je organizacija međunarodnog turnira „Ritam kup“. Turnir se od 2010. godine nalazi u zvaničnom kalendaru Međunarodne gimnastičke federacije. Na Turniru učestvuje 30-35 ekipa iz celog sveta, sa 130-150 takmičarki. Vrhovna sutkinja Turnira uvek bude neka eminentna osoba iz sveta ritmičke gimnastike. U sklopu Turnira dodeljuju se dva trofeja. Specijalni žiri, nekoj od vrhunskih takmičarki koja ostavi najbolji utisak dodeljuje Trofej „Srđan Knežević“, u čast sećanja na istaknutog nivinara koji je tokom svoje karijere pratio i ritmičku gimnastiku, a treneru najbolje seniorke se dodeljuje plaketa “Olivera Radosavljević” u spomen na ženu koja je, kao trener i pedagog ostavila neizbrisiv trag u našoj ritmici.

Krajem decembra, organizujemo “Novogodišnju priredbu” na kojoj učestvuje oko 400 devojčica iz našeg kluba, a manifestaciju koristimo i za promociju novih i mladih klubova iz cele Srbije.

​Do 2018. smo organizovali 12 međunarodnih turnira pod nazivom »Prijateljski susret klubova«. Ovo takmičenje je bilo namenjeno zemljama iz regiona, ali prvenstveno za takmičarke iz Srbije kojima je bilo potrebno da imaju što više međunarodnih nastupa. Na turniru je učestvovalo oko 160 takmičarki i 60 trenera i sudija. S obzirom da se povećao broj međunarodnih turnira koje organizuju klubovi iz Srbije, nije više bilo potrebe da naš klub organizuje dva turnira godišnje.

Naše takmičarke, sa vežbama prilagođenim određenim prilikama, nastupaju i na raznim promocijama, svečanostimam, otvaranjima objekata i fabrika, sajmovima, priredbama, manifestacijama kao i u snimanju reklamnih spotova, jer su vežbe atraktivne i privlače pažnju publike.

S obzirom da se 2001. ritmičkom gimnastikom bavio veoma mali broj devojčica i trenera u Srbiji i da su praktično postojala samo dva kluba, 2005. godine smo započeli projekat „Ritmička Srbija“. Cilj projekta je bio da se ritmička gimnastika promoviše kao bazičan sport, da se privuče što veći broj devojčica i da se pokrenu klubovi širom Srbije. 2006. i 2007. godine projekat je podržalo i Ministarstvo omladine i sporta Srbije, a 2008. je realizovan iz sopstvenih sredstava. Trenutno u Srbiji postoji preko 30 klubova za ritmičku gimnastiku.

U saradnji sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja, iz Beograda, 2012. je završena realizacija osmogišnjeg projekta »Morfološki, motorički i psihološki faktori usvajanja tehnike u ritmičkoj gimnastici«. Cilj istraživanja je bio da se utvrde faktori i modeli koji će doprineti bržem napredovanju i uspehu u ritmičkoj gimnastici i kriterijumi za ranu selekciju talentovanih devojčica.

U saradnji sa klubovima »TIM« i »Partizan«, iz Beograda, 2009. je realizovan projekat »Osnove ritmičke gimnastike i kako ih primeniti«. Napravljeni su knjiga i DVD i održano je nekoliko seminara za nastavnike fizičkog i učiteljice širom Srbije, sa ciljem da se upoznaju sa osnovama ritmike i da ih praktično primene u svojim sredinama. Seminar je ušao i u Katalog Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja i održavao se nekoliko godina.