MEĐUNARODNI FIG TURNIR "RITAM KUP 2012" INTERNATIONAL FIG TOURNAMENT "RITAM CUP 2012"

20. i 21. oktobra u hali Pinki-Zemun održan je 6. međunarodni FIG turnir u ritmičkoj gimnastici „Ritam kup 2012“. Turnir je već treću godinu za redom u zvaničnom kalendaru Međunarodne gimnastičke federacije, a organizuje se pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu Beograda i Ministarstva omaldine i sporta Srbije.

Na Turniru su učestvovala 34 kluba iz 15 zemalja: Australije, BIH, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Moldavije, Rumunije, Rusije, Singapura, Slovenije, Tunisa, Ukraine i Srbije, sa ukupno 112 takmičarki.

Vrhovna sutkinja Turnira je bila Irina Deleanu, iz Rumunije, članica Tehničkog komiteta za ritmičku gimnastiku Evropske gimnastičke federacije i bivša vrhunska ritmičarka.

Turnir je svečano otvorio i najboljim pionirkama i kadetkinjama dodelio priznanja, predstavnik Ministarstva omladine i sporta Srbije, gospodin Igor Marinković, specijalni savetnik ministarke omladine i sporta, Alise Marić.

Očekivano, najuspešnije su bile takmičarke iz Rusije.

U kategoriji pionirki prva je Ekaterina Ermanova, druga Uma Mugutdinova, obe iz Rusije. Treća je slovenka, Lara Pikovnik, a u konkurenciji 30 ritmičarki, 4. 5. i 6. mesto su zauzele: Andrijana Blažić, Anđela Mažibrada i Jelisaveta Mitrović.

U kategoriji kadetkinja prvo mesto je osvojila Irina Silohvost RUS, drugo Anastasiya Kharitonova RUS, treće Taja Kernar iz Slovenije. Nastasija Gvozdić je osvojila 4. mesto, Staša Radulović 5., Nađa Vlahović 7., Ena Kreclović 8., a Katarina Tošić 9. mesto u konkurenciji 21 takmičarke.

Tradicionalni Trofej „Srdjan Kneževeć“ koji se dodeljuje u znak sećanja na istaktnutog novinara ove godine je pripao Mileni Milačić koja živi i trenira u Moskvi, a dodelila ga je ćerka poznatog novinara, Sofija Knežević.