Ritam kup 2022.

07-08.05.2022.

http://rgform.eu/event.php?id_prop=3125

Proteklog vikenda je održan 16. Ritam kup, međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici koji je okupio 150 vežbačica i 30 međunarodnih sutkinja iz 25 zemalja (Belgija, BIH, Bugarska, Crna Gora, Češka, Čile, Hrvatska, Italija, Izrael, Jermenija, Koreja, Latvija, Luksemburg, Mađarska, Meksiko, Moldavija, Poljska, Rumunija, San Marino, SAD, Slovenija, Švajcarska, Turska, Velika Britanija i Srbija). Prema rečima učesnica, organizacija je bila na zavidnom nivou, od transporta, smeštaja i ishrane, do takmičenja, kao najvažnijeg dela.

Ovo je jedino gimnastičko takmičenje u Srbiji koje se nalazi u zvaničnom kalendaru Međunarodne Gimnastičke federacije još od 2010. godine koje je svoj zavidan ugled u svetu ritmičke gimnastike zaslužilo odličnom organizacijom.

Takmičenje se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Sekretarijata za sport i omladinu Beograda i uz nesebičnu pomoć kompanija koje podržavaju naš rad: Laser Print, Ribella, Colloid, Nenex Trade, Motesol Travel, Rosa, Swirl & Twirl, Milka Compny i još nekih.

Turnir je u subotu svečano otvorio gospodin Dragan Jović, Taekwondo trener Milice Mandić i Tijane Bogdanović i predsednik Programske komisije OKS, a u dodeli priznanja takmičarkama su mu se pridružili Jelena Arunović naša proslavljena strelkinja i gospodin Nenad Lalović, član Izvršnog odbora Međunarodnog Olimpijskog komiteta i predsednik Svetske rvačke federacije. U nedelju je medalje predavala olimpijska šampionika iz Tokija 2021. u grupnoj vežbi, Bugarka Laura Traets.

Konkurencija je bila jaka. Mnoge federacije su poslale svoje najbolje vežbačice, kako bi izabrale one koje će ih predstavljati na kontinentalnim takmičenjima. I pored toga, nekoliko naših takmičarki je pokazalo da mogu da se nose sa najboljima.

U seniorskoj konkurenciji je to bila Nikolina Leković (klub Ritam). Prva dva rekvizita je izvela odlično i zasluženo osvojila srebrne medalje. Evidentno je da ima sve predispozicije i potencijal za postizanje ozbiljnih rezultata. Nažalost, ona je zbog bolesti ponovo počela da trenira tek nedelju dana pre takmičenja i nije imala snage da potrebnim intenzitetom odvežba preostale dve vežbe, čunjevima i trakom. U višeboju je bila 8. od 40 takmičarki. Andrijana Blažić (Ritam) je bila 15. u višeboju, ali i ona se tek oporavila od preloma noge.

Najbolja od naših takmičarki u juniorskoj konkurenciji je bila Maša Tošić (Ritam). Pokazala je da je budućnost naše ritmičke gimnastike i da ima izuzetna potencijal. Osvojila 16. mesto od 64 takmičarke, a da nije bilo grešaka, bila bi još bolje plasirana.
U kategoriji kadetkinja odlične su bile Maša Nikolić (Ritam) i Dušica Žujko (Ritam). U konkurenciji 29 ritmičarki ostvarile su sledeće plasmane:
Maša Nikolić je osvojila bronzanu medalju u višeboju, srebrnu u vežbi loptom i bronzanu u vežbi obručem.
Dušica Žujko je 6. u višeboju, 5. u vežbi obručem i 9. u vežbi loptom.
Emilia Carrera Savin (GK Ritam-Pinki) je u višeboju zauzela 22. mesto, a u vežbi vijačom je osvojila srebrnu medalju.

U konkurenciji pionirki:
Nađa Šaponjić (Ritam) je osvojila bronzanu medalju u višeboju i dva 4. mesta u vežbama bez rekvizita i obručem.

Trofej „Srđan Knežević“ za takmičarku koja se izdvaja svojim posebnim stilom i gracioznošću ove godine je osvojila Meksikanka Marina Malpika, a dodelila ga je ćerka pokojnog novinara. Trofej se dodeljuje u znak sećanja na istaknutog novinara koji je pratio i voleo ritmičku gimnastiku

Najuspešnija seniorka je bila Mila Robert Yanakieva iz Bugarske, tako da je ovogodišnji Trofej „Olivera Radosavljević“ pripao njenom treneru Miroslavi Bataklievoj. Ovaj trofej se dodaljuje u spomen na ženu koja je, kao trener i pedagog ostavila neizbrisiv trag u našoj ritmici.