MEĐUNARODNI FIG TURNIR "RITAM KUP 2016" INTERNATIONAL FIG TOURNAMENT "RITAM CUP 2016"

U Beogradu je 23. i 24.04.2016. u hali “Slodes” održan 10. jubilarni međunarodni FIG turnir u ritmičkoj gimnastici “Ritam kup”. Turnir je i ove godine organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Srbije i Sekretarijata za sport i omladinu Beograda.
 
Od najavljenih 150, učestvovalo je 124 takmičarke iz 11 zemalja – BIH, Bugarske, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Mađarske, Nemačke, Rumunije, Rusije, Slovenije, i Srbije) jer je par ekipa, u poslednjem trenutku moralo da otkaže nastup. I pored toga, u kategorijama juniorki (38) i seniorki (21) je bila izuzetno jaka konkurencija, jer je učestvovalo čak 9 klubova iz Rusije, kao i vrhunske takmičarke iz Rumunije, Nemačke i Slovenije.
 
Seniorke (21):
1. Ekaterina Vedeneeva, RUS Irkutsk
2. Aleksandra Esakova, RUS Ivanovo
3. Anastasia Voishceva, RUS Yunost
Naša najbolja seniorka je bila Lana Radović (Ritam), na 8. mestu
 
Juniorke (38):
1. Sonia Ichim, ROU Arad
2. Lea Tkaltschewitsch, GER Federation
3. Daria Bobrik, RUS Sdusshor 2
Naša najbolja juniorka je bila Nastasija Gvozdić (Ritam), 10. mesto
 
Kadetkinje(30):
1. Dinara Agisheva, RUS Moscow
2. Eszter Akoshegyi, HUN Pecsi Rgse
3. Polina Korobova, RUS Vladimir
Naša najbolja kadetkinja je bila Marija Radojlović (Tim), 5. mesto u višeboju i 3. mesto u vežbi čunjevima
 
Pionirke (24):
1. Kseniia Subbotina, RUS Vladimir
2. Liza Dandaron, RUS Yunost
3. Iuliia Tcibikova, RUS Vladimir
Naša najbolja pionirka je bila Jana Đorđević (Ritam), 8. mesto u višeboju i 4. mesto u vežbi obručem
 
Mlađe pionirke (11):
1. Dorottya Cseh, HUN Obuda
2. Ema Virga, HUN Obuda
3. Dunja Milivojević, SRB Ritam-Pinki

Tradicionalni Trofej “Srđan Knežević”, u znak sećanja na našeg istaknutog novinara koji se dodeljuje ritmičarki koja svojim nastupima ostavi poseban utisak, ove godine je pripao Ekaterini Vedeneevoj iz Rusije.

Prošle godine nas je napustila Olivera Radosavljević. Bila je asistent na Fakultetu za fizičku kulturu, trener, sudija i dugogodišnja predsednica Stručnog odbora za ritmičku gimnastiku Jugoslavije. U znak sećanja na njena vrhunska postignuća i nemerljiv doprinos razvoju srpske ritmike, od ove godine je ustanovljen Trofej “Olivera Radosavljević”. Nagrada se dodeljuje treneru najuspešnije seniorke. Svojim radom ovogodišnji Trofej je zavredila Jelena Dorožnaja iz Rusije, a uručila ga je ćerka Olivere Radosavljević, Jasna Tomin, inače dugogodišnji trener Milene Reljin Tatić.

Glavna sutkinja Turnira je bila Marija Petrova, iz Bugarske koja je jedna od samo 4 ritmičarke koje su do sada uspele da osvoje 3 uzastopna svetska prvenstva. Marija je bila svetska prvakinja u višeboju 1993. 1994. i 1995. Takođe je uzastopno bila i trostruka evropska prvakinja u višeboju 1992. 1993. i 1994. godina. Sada je potpredsednica Tehničkog komiteta za ritmičku gimnastiku Evropske gimnastičke federacije.

Pored vrhunskih ritmičarki, publika je imala priliku da pozdravi i našu košarkašicu, Natašu Kovačević koja svojim primerom pokazuje da se željom, voljom i upornošću može postići mnogo više od očekivanog. Nataša se odazvala našem pozivu i učestvovala u ceremoniji dodele priznanja najboljim takmičarkama.