06-07.05.2023.

https://ksis.eu/resultx.php?id_prop=4191

Proteklog vikenda je, u sali Sportskog centra Voždovac na Banjici održan međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici, 17. FIG Ritam kup.

Ovom priliko se zahvaljujemo Ministarstvu za sport Republike Srbije i Sekretarijatu za sport i omladinu Beograda na podršci koju su nam pružili da u teškim i žalosnim danima proteklog vikenda održimo ovaj turnir.

Takmičenje je proteklo u skladu sa zakonom i protokolom koji je Ministarstvo izdalo povodom trodnevne žalost. Održano je bez publike i bez prateće muzike, ali uz neophodnu takmičarku muziku. Kao organizatori, smatrali smo da nije primereno u danima žalosti da imamo direktan “OnLine” prenos, ali je svima omogućeno da kompletno takmičenje pogledaju od ponedeljka, 08.05.2023. na YouTube kanalu: www.rglive7.com

Dugujemo zahvalnost i svim učesnicima koji su imali puno razumevanja za ovu situaciju i ponašali su se u skladu sa njom, tako da tokom trodnevne žalosti, od strane učesnica nije objavljena ni jedna fotografija, niti video zapis sa takmičenja.

Na takmičenju je učestvovalo 136 ritmičarki, iz 19 zemlje (BIH, Bolivije, Brazila, Bugarske, Češke, Estonije, Hrvatske, Italije, Izraela, Kazahstana, Kipra, Litvanija, Luksemburga, Moldavije, Nemačke, Portorika, Slovenije, SAD-a i Srbije). Nekoliko zemalja je u poslednjem trenutku odustalo od dolaska.

U konkurenciji je bio i veliki broj reprezentativki raznih zemalja, tako da je bila prilično jaka, ali nekoliko naših takmičarki je pokazalo da imaju potencijal za postizanje vrhunskih rezultata. Tu su, pre svega naše dve mlade takmičarke kojima je ovo tek prva sezona u starijoj kategoriji. Maša Nikolić (Ritam) koja je ove godine postala juniorka i Maša Tošić (Ritam) koja je postala seniorka.

Maša Nikolić je u višeboju zauzela 9. mesto od 54 takmičarke, a u vežbi obručem je bila 6.

Maša Tošić je, od 45 seniorki, zauzela 14. mesto u višeboju i 9. u vežbi obručem.

Naravno, tu je bila i naša seniorska prvakinja Srbije, Nikolina Leković (Ritam) koja je imala pauzu zbog povrede, ali je ipak uspela da osvoji 12. mesto u višeboju i 6. mesto u vežbi loptom.

Srbija je imala odlične predstavnice i u kategoriji kadetkinja. Od 37 vežbačica, Dušica Žujko (Ritam) je osvojila bronzanu medalju u vežbi obručemTrofej „Srđan Knežević“ za takmičarku koja se izdvaja svojim posebnim stilom i gracioznošću ove godine je osvojila Izabel Tavano iz Italije. Trofej se dodeljuje u znak sećanja na istaknutog novinara, Srđana Kneževića koji je pratio, razumeo i voleo ritmičku gimnastiku.

Najuspešnija seniorka je bila Tara Dragaš iz Italije, tako da je ovogodišnji Trofej „Olivera Radosavljević“ pripao njenom treneru Špeli Alenki Mohar. Ovaj trofej se dodaljuje u spomen na ženu koja je, kao trener i pedagog ostavila neizbrisiv trag u našoj ritmici.

Ceremoniju dodele priznanja najboljim juniorkama i seniorkama, svojim prisustvom uveličala je gospođa Vesna Zirić, predstavnica Sekretarijata za sport i omladinu Beograda kojoj se ovom prilikom zahvaljujemo na izdvojenom vremenu. Ona je zajedno sa glavnim sutkinjama, Silvijom Mitevom iz Bugarske i Milenom Reljin Tatić takmičarkama predala zaslužene nagrade.

I pored specifične situacije, na kraju su sve učesnice pohvalile veoma dobru organizaciju i najavile svoj dolazak i naredne godine.

« of 21 »