13. Ritam kup 2019.

Ovog vikenda (20. i 21. aprila), u hali Sportskog centra Voždovac na Banjici, održan je 13. Ritam kup, tradicionalni međunarodni FIG turnir u ritmičkoj gimnastici. Ovaj Turnir se od 2010. godine nalazi u kalendaru Međunarodne gimnastičke federacije – FIG i jedini je ove vrste u Srbiji.
 
Na Turniru je učestvovalo 38 ekipa, iz 21 zemlje (Argentine, BIH, Belgije, Bugarske, Crne Gore, Danske, Hrvatske, Indije, Italije, Mađarske, Makedonije, Malte, Novog Zelanda, Poljske, Rusije, Slovenije, Švedske, Turske, Ukraine, Velike Britanije i Srbije), sa 128 ritmičarki koje su se takmičile u 5 kategorija individualnog programa, a juniorke su imale i ekipno takmičenje.
 
I ove godine, pokrovitelji Turnira su Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije i Sekretarijat za sport i omladinu Beograda. Turnir je u subotu svečano otvorio gospodin Darko Udovičić, pomoćnik Ministra sporta, a potom je učestvovao u dodeli priznanja najboljim vežbačicama prepodnevnog programa, zajedno sa Snežanom Žugić, članicom Izvršnog odbora OKS i Ninom Peković Savić, samostalnim savetnikom u sportu u Sportskom savezu Beograda i bivšom reprezentativkom Jugoslavije u ritmici.
 
Konkurencija u gotovo svim kategorijama je bila vrlo jaka i trebalo je mnogo znanja i umeća da se osvoji neka od medalja.
 
U seniorskoj konkurenciji, očekivano najbolja je bila Aleksandra Ađurđukuleze, reprezentativka Italije koja je prošle godine na Svetskom prvenstvu osvojila individualnu medalju u finalu u vežbi loptom. Prošlogodišnja je pobednica Mediteranskih igara, a osvaja medalje i na takmičenjima Svetskog kupa. Druga je bila bugarska reprezentativka, Lačezara Pekova koju trenira Neška Robeva, jedna od najtrofejnijih svetskih trenera.
 
Aleksandra Ađurđukuleze je osvojila i Trofej “Srđan Knežević” koji joj je dodelila Milena Reljin Tatić, kao takmičarki koja je ostavila najbolji utisak, a u znak sećanja na istaknutog novinara koji je tokom svoje karijere pratio i voleo ritmičku gimnastiku.
 
U seniorkama, najbolja iz Srbije je bila Andrijana Blažić koja je osvojila 7 mesto u višeboju, od 25 ritmičarki.
 
U dobroj konkurenciji juniorki (37 takmičarki), prva je bila Karina Kireeva, iz Rusije. Najbolja iz Srbije je bila Sandra Vlček koja je zauzela 9. mesto u višeboju, a da nije bilo grešaka u vežbi trakom, bila bi i bolje plasirana. U ekipnoj konkurenciji prve su bile Ruskinje, druge Bugarke, treće Ukrainke, a ekipa Srbije, Sandra Vlček i Jovana Jeftić su zauzele 5, mesto, od 12 ekipa.
 
U kadetkinjama je prvo mesto osvojila Tara Dragaš, iz Italije, a naša najbolja takmičarka je bila Maša Tošić na 10 mestu, od ukupno 32 vežbačice.
 
U pionirkama, od 29 takmičarki, prva je Alina Bukiterova, iz Rusije, odakle je i prvakinja najmlađe kategorije, Elizaveta Shipova, u kojoj je Dušica Žujko iz Srbije osvojila bronzanu medalju.
 
Glavna sutkinja Turnira je bila Špela Dragaš koja ima najviše FIG sudijsko zvanje i koja je sudila na Olimpijskim igrama u Riu, Londonu i Pekingu. Takođe, njoj je pripao Trofej „Olivera Radosavljević”, kao treneru najbolje seniorke, Aleksandre Ađurđukuleze, a Trofej joj je uručila Tamara Baltić, unuka Olivere Radosavljević i jedna od trenera reprezentativki Srbije u ritmičkoj gimnastici.
 
Sve učesnice takmičenja su bile veoma zadovoljne i organizacijom i gostoprimstvom i nose veoma lepe uspomene iz Beograda.

« of 2 »